';
Loading Events

« All Events

Parenzana 26. – 28.4.2024. (Biciklonorci)

April 26 @ 18:00 - April 28 @ 21:00

Parenzana je naziv za uskotračnu željeznicu koja je od 1902. do 1935. godine prometovala sjeverozapadnom Istrom, povezujući luke Trst i Poreč s mjestima u unutrašnjosti poluotoka. U svega 33 godine prometovanja, značajno je pridonijela gospodarskom napretku tog dijela Istre, prevozeći vino i maslinovo ulje Bujštine i Motovunštine, sol iz solana Pirana i Sečovlja, istarski kamen, vapno, ugljen i drvo, razne poljoprivredne proizvode i, naravno, putnike.

Na svom 123 km dugom putu, malena je željeznica povezivala 33 istarska mjesta od Trsta do Poreča, tako da bi u današnje vrijeme prolazila teritorijem triju država: Italije, Slovenije i Hrvatske.

Iako je relativno kratko prometovala, malena je željeznica ostavila neizbrisiv trag u cijelome kraju.

Plan izleta

Petak 26.4.2024.
Pokret s Porezne u 18h (doći ranije jer moramo namjestiti bajkove na nosače, preporučeno 3 bajka po autu), vožnja do Poreča, smještaj u kampu, slaganje šatora, večera iz ruksaka, priprema za idući dan.

 

Subota 27.4.2024.
Ujutro u 8.30h nas zajedno sa bajkovima kupe kombiji i voze do naše početne točke Plovanija, odnosno početka Parenzane u Hrvatskoj.
Vozimo 80 km tokom dana, 1100 m visinske, kroz gradove Plovanija – Buje – Grožnjan – Livade – Motovun – Vižinada – Poreč. Stati ćemo na kavu, razgledavanje, naslikavanje, na čašicu vina i klopicu, negdje po putu. Nigdje ne žurimo, dan je dug 🙂

Detaljnije na linku

http://www.istria-bike.com/hr/staze/popis_staza/39-ch-0?&l_over=1

Rutu završavamo u Poreču u našem smještaju u kampu. Večera i druženje!

 

Nedjelja 28.4.2024.
Još nije definirano ali možemo planirati kupanje, hajkanje, kraće bicikliranje ili posjetu nekom dodatnom Istarskom gradiću.

Trajanje rute (bez pauze): 80 km, cca 9h bez pauza

Hrana: Potrebno uzeti hrane za večeru u petak i doručak u subotu i nedjelju, snackove za bicikliranje, vode minimalno 2L, izotonik. Za ostalo se dogovorimo, možemo organizirati neke ručko-večere.

Oprema: Bicikl MTB (ako netko treba rentati, javite se, ima i električnih), nosač za bicikl (ukoliko nemate svoj možete iznajmiti NAJAM DARIO 098 987 1672 https://g.co/kgs/Ko6qfmP ), slojevita odjeća, naglavna lampa, rezervna zračnica i zakrpe, alat za popravak, vreća za spavanje, kupaće gaće.

Zbog mjestimično grublje podloge, staza je pogodna za MTB bicikle, ali ne i za cestovne i trekking bicikle. Po Parenzani se vozite na vlastitu odgovornost.

Šator i karimat (osigurava društvo – napisati u prijavi)

Smještaj: 

Kamp Zelena Laguna, potrebno uzeti šatore, karimate, vreće za spavanje

Cca 22€ po osobi za dva noćenja

https://maps.app.goo.gl/dvPhge7eg1zuAMwQA?g_st=ic

Prijevoz: Osobni automobil cca 34€ po osobi (3 osobe u autu)

Ukupni troškovi po osobi za cijelo putovanje: 

Put 34€, prijevoz bicikala do početne točke 15€, smještaj 22€ = cca 71€

 (Kalkulator putnih troškova)

Prijave do: 5.4.2024.

Linkovi na vremenske prognoze: Poreč

Kontakt osoba: Dina Bartolić (0977773462)

Max broj prijava: 24

Knjiga žalbi i pohvala

Napomena: Ovo nije službeni izlet PD Planinorci. Mogućnost sudjelovanja na vlastitu odgovornost. Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu.

Details

Start:
April 26 @ 18:00
End:
April 28 @ 21:00
Event Categories:
,

Prijave za ovaj izlet su zatvorene!