';
Loading Events

« All Events

BiH Zimomor, Botin, Velika Vlajina 1.-5.5.2024.

May 1 @ 06:00 - May 5 @ 19:00

izvor fotke: https://www.vucjastopa.com

 

VRH ZIMOMOR

Trasa za zimomor nije markirana, ali zbog preglednosti travnatih padina i golog vrha to nije veliki problem. Polazište uspona je selo Borovčići 970 mNv koje se nalazi 20 km sjeverno od Nevesinja lokalnim asfaltnim putem. Makadamskim putem trase prolazi se kroz selo Prkoviće, a zatim krećemo istočno travnatom padinom do vrha Kosjerovo 1429 mNv. Od tog vrha trasa kreće južno i prolazi kroz bukovu šumu. Pred područjem ispred vrela „Močila“ nudi se izbor od 3 strme padine sličnog nagib za završni uspon na Zimomor 1920 mNv koji je izdvojeni vrh Visokogorske hercegovačke transverzale ( KT 22). Sa vrha se vidi Nevesinjsko polje, Prenj, Visočica, Treskavica, Velež, Lelija i Zelengora te visoravan Morine. Ukoliko postoji mogućnost prijevoza, 3,6 km je kraći povratak preko sela Presjeke. Uspon na Zimomor iz Presjeke dug 3,5 sati je vrlo strm, zapuštenom stazom kroz gustu šumu kojom se ne može se proći bez vodiča. Ostali vrhovi Crvnja su Previja (1.856 mNv), Veliki Gradac (1.850 mNv) i Ledenica (1.827 mNv)

 

VRH BOTIN

Botin je najviši vrh Veleža. Polazište uspona je sa platoa Podveležja iz Gornjeg Kružnja, u zaseoku Avlije do kojeg vodi asfaltni put. Ovo je ujedno i početna točka visokogorske hercegovačke transverzale (KT1) koja treba da se poveže planinarskom stazom sa skloništem „Brasina“na 1450 mNv. U početku staza vodi lošim makadamskim putem  između suhozida.  Vidno su obilježene dvije čatrnje sa pitkom vodom na početku trase i izvor pri samom vrhu. Staza vodi kroz bukovu šumu te se po izlasku iz šume strmije penje golim kamenjarom, a završni uspon siparom je strm i klizav. Na vrhu se pružaju vizure sve do mora.

VRH VELIKA VLAJINA

Čabulja je, pored Veleža,  druga planina čije padine izgrađuje Mostar, a njen najveći vrh je Velika vlajna 1780 m/Nv. Staza je završna etapa Visokogorske hercegovačke transverzale (KT 21). Polazište uspona na Veliku Vlajnu je iz mjesta Bogodol 840 m/Nv, 20 km zapadno od Mostara lokalnom asfaltnom cestom Cim-Goranci-Bogodol u neposrednoj blizini planinarske doma Bogodol.  Na Bogodol se asfaltnom cestom može doći i iz pravca Širokog Brijega. Na oko 5,5 km laganog uspona  na 1430 m/nm nalazi se vještačka lokva „Gonđuša“ od koje počinje strmiji uspon najprije kroz bukovu šumu, a zatim kamenjarom sa niskim raslinjem. Sa vrha se pruža veličanstven pogled na kanjon rijeke Drežanke dubok 1500 m.  Alternativa kojom  se skraćuje staza i do 2 sata je proći još 3 km asfaltnom cestom iz Bogodola te skrenuti desno  na  solidan makadamski put dužine 3,5 km do tzv. Vanjačkog puta i novogradnje od koje vodi također markirana staza do Gonđuše . Od  mjesta „Kilava bukva“ (KT 20), 8 km zapadnije od kraja asfalta lošijom makadamskom cestom trebalo bi da vodi staza do vrha Velika Vlajna kao dio VHT koja još nije trasirana.

 

Izvor: https://hpd-prenj1933.ba

 

Plan Puta

1.5 srijeda
Polazak 6h iz Zagreba
Vozimo se do Blagaja gdje posječujemo vrelo Bune i stari grad Blagaj.
Nakon Blagaja idemo do mosta Ovčiji Brod.
5 km / 150 mv / 2h
Noćenje u Nevesinju (dvije noći,apartman)

2.5. četvrtak
Borovčići ➡ Zimomor ➡ Borovčići
14 km / 1000 mv / 6h
Noćenje u Nevesinju.

3.5. petak
Gornji Kružanj ➡ Botin ➡ Gornji Kružanj
20 km / 1300 mv / 7h
Nakon spusta sa Botina vozimo se do P.D.Bogodol gdje noćimo (dvije noći).

4.5. subota
P.D.Bogodol ➡ Velika Vlajina ➡ P.D.Bogodol
14 km / 1000 mv / 6h
Noćenje u P.D.Bogodol.

5.5.nedjelja
Prije puta za Zagreb idemo na vidikovac Fortica iznad Mostara.Polazak za Zagreb.
Povratak u 19h

 

Izleti: K3 / T1 / VR 5

Klasifikaciju izleta moraš pročitati ovdje!

Hrana: u ruksaku

Voda: 3l po izletu

Oprema: OPO (obavezna planinarske oprema),slojevita odjeća, štapovi, gojzerice i vreća za spavanje

Vremenska prognoza: Velež

Smještaj: dvije noći u apartmanu i dvije noći u planinarskom domu – 40€ po osobi (4 noćenja)

Prijevoz: automobil (4 osobe / po osobi cca 70 eura)

Broj prijava: 8

Prijave do: 26.4. u 16h

NAPOMENA: Izlet je za sve članove i članice PD Planinorci, a prednost imaju školarci. Ponijeti osobnu i planinarsku iskaznicu.

vodič: Mate Vukušić

Knjiga žalbi i pohvala

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u PD Planinorci te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost!

Details

Start:
May 1 @ 06:00
End:
May 5 @ 19:00
Event Category:

Organiser

Planinorci
Phone
0977794106
Email
planinorenje@gmail.com

Venue

Porezna uprava
Avenija Dubrovnik 32, parking Porezna uprava
Zagreb, 10000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map

Prijavi se

Trenutno je 4 prijavljenih!

Loading gif

Odjavite se!

Pomoću ovog alata možete upravljati svojom prijavom!