';
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

3. izlet OPŠ 2024 – Obilaznica Beži Jankec (Medvednica) – 6.4.2024

April 6 @ 07:00 - 21:30

Još od vremena kad je v Zagorje stigel prvi črni ajzilban (vlak) vodi se polemika da’l je Jankec stigel na vreme il’ mu je cug pobegel… Neki povedaju da je stigel a neki da nije…Ovi kaj povedaju da mu je cug pobegel, tvrde da su ga videli na raznim točkama na Medvednici te da je do Zagreba ipak stigel, ali cipel-cugom prek Slemena.
Bile kako bile, čuli smo da u subotu, 6.4.2024., Jankec opet planira v Zagreb, ali kak to biva v Zagorju, u petak je fešta pri Jožeku gde bu si Jankec malo spil pa nije siguran da’l bu stigel na cug. S toga su Planinorci odlučili da ideju v Zagorje da najdu Jankeca te da mu pomognu sigurno preko Slemena stići v beli Zagreb grad…

 

Beži Jankec je vezna planinarska obilaznica koja predstavlja prijelaz preko Medvedice sa sjeverne na njenu južnu stranu. Obilaznica započinje na kolodvoru u Stubičkim Toplicama, prelazi preko Parka prirode Medvednica, odnosno vrha Sljeme, te završava na Glavnom kolodvoru u Zagrebu – sastoji se od ukupno 14 kontrolnih točaka. Na svakoj kontrolnoj točki nalazi se žig koji se utisne u dnevnik obilaznice. Planinar koji skupi sve žigove dobije priznanje u obliku značke.

– Dužina puta: 27 km
– Vrijeme potrebno za obilazak: 9 sati
– Vrsta priznanja: značka, numerirana
– Cijena dnevnika 8 €

Napomena: Za učešće na izletu nije potrebno kupiti dnevnik obilaznice. Ukoliko netko želi dnevnik, potrebno je donijeti 8 € u četvrtak 28.3. na predavanje ili po dogovoru, osobno, vodiču najkasnije do 1.4.. (Napisati u prijavi da li želite dnevnik)
Napomena: Tko ne kupi dnevnik/ne radi kompletnu obilaznicu može završiti izlet kod Šestinskog Lagvića te skratiti turu za cca 7,5 km.

Plan:

U subotu 6.4., u 7:20, se nalazimo ispred zgrade Glavnog kolodvora u Zagrebu. Ispred kolodvora pregled opreme, kupnja/preuzimanje karata za vlak. Vlakom koji polazi u 7:48, vozimo se na relaciji Zagreb – Stubičke Toplice. U 9:00 dolazak u Stubičke Toplice te početak planinarenja. Radimo kraće pauze kod svake kontrolne točke (za žig) te dužu pauzu za ručak na Sljemenu. Dolazak na Glavni kolodvor do 21h. Satnica je podložna promjenama jer ovisimo o polasku i dolasku vlaka.

Trajanje rute (bez pauze): 9h, 27km
Tko ne kupi dnevnik/ne radi kompletnu obilaznicu može završiti izlet kod Šestinskog Lagvića te skratiti turu za cca 7,5 km. Od Šestinskog Lagvića se možete busom spustiti do centra.

Izlet je: K4, T1, Vr5

Klasifikaciju izleta pročitaj ih OVDJE

Hrana: Minimalno 2L vode, hrana/snack u ruksaku (sira, putra, vrhnja, mleka, jajca i krumpira), ili po izboru ručak na Sljemenu u domu.

Oprema: OPO, odjeća i obuća prilagođena vremenskim uvjetima, naglavna lampica.

Prijevoz:  vlak, cijena karte po osobi 4,5 € (40% popust na manje od 25 ucesnika, 50% popust na 25 i vise)

Prijave do:  3.4. u 10:00

Linkovi na vremenske prognoze: Medvednica

Službeni vodič: Ajdin Mustafić (0996543363)

Max broj prijava: –

Želim znati više…

Kontrolne točke obilaznice:
1. Željeznička postaja Stubičke Toplice (170 m)
2. Kapelščak (260 m)
3. Drveni most u selu Pili (255 m)
4. Nadstrešnica kod Križa (580 m)
5. Horvatovih 500 stuba (610 m)
6. Planinarski dom “Hunjka” (853 m)
7. Planinarska kuća “Junac” (968 m)
8. Vrh Sljeme (1035 m)
9. Planinarski dom “Grafičar” (864 m)
10. Kraljičin zdenac (540 m)
11. Kameni putokazni stup iznad Šestina (330 m)
12. Most preko potoka Kraljevca (220 m)
13. Tržnica Dolac (135 m)
14. Zagreb Glavni kolodvor (120 m)

Planinarske obilaznice u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je do danas otvoreno više od 150 planinarskih obilaznica. One se razlikuju po težini i trajanju, a obično omogućuju planinaru da, krećući se najlakšim ili najatraktivnijim putovima, upoznaju najvrednije planinarske ciljeve u nekoj planini ili regiji. Također, mnoge planinarske obilaznice omogućuju izbor zanimljivih planinarskih ciljeva po nekom uvjetu ili kriteriju koji određuje organizator obilaznice. Više o planinarskim obilaznicama na https://www.hps.hr/info/planinarske-obilaznice.

Napomena: Tko ne zna tekst pjesme Lepe ti je Zagorje zelene, treba ga naučiti do polaska. 🙂

Knjiga žalbi i pohvala

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene , fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost!

Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje svakog pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, ne posjeduje potrebne vještine kretanja, ili ne posjeduje opremu potrebnu za ovaj izlet.

Details

Date:
April 6
Time:
07:00 - 21:30
Event Categories:
,

Venue

Glavni kolodvor Zagreb

Prijave za ovaj izlet su zatvorene!